Parts of a Flowering Plant | Unit-4 | Science Notes | Class 5

Class 5 Notes of Science subject, Category – Science and Environment Education, Unit:4 – “Parts of a Flowering Plant”.

Parts of a Flowering Plant Unit-4 Science Notes of Class 5. Under category ‘Science and Environment Education’ of Class 5 Science subject Unit:4 – “Parts of a Flowering Plant”, Students and teachers can find the notes and solutions of fill in the blanks, true and false statements, definitions, match the followings, definitions, give reasons, question answers, diagram of a flowering plant and a flower, glossary and extra important questions.

EXERCISE:

1. Fill in the blanks using the words given in the box.

soilleafandroeciumfirmlycorolla
fibrouscalyxovuleflowering

a. Plants that bear flowers are called flowering plants.

b. Roots grow into the soil and keep firmly in the soil.

c. Maize has fibrous root.

d. The chlorophyll makes the leaf green in colour.

e. The male part of the flowers is called androecium.

f. The group of petals is called corolla.

g. Calyx protects flower at the bud stage.

h. After fertilization, ovule converts into seeds.

Also Check:

Dealing with Neighbours | Lesson-1.2 | Social Studies Notes | Class 5.

The Occupation of my Neighbours | Lesson-1.1 | Social Studies Notes | Class 5.

Help in the Community Work | Lesson-1.3 | Social Studies Notes | Class 5.

Equal Behaviour | Lesson-1.4 | Social Studies Notes | Class 5.

Understanding Others | Lesson-1.5 | Social Studies Notes | Class 5.

Our Traditions | Lesson-2.1 | Social Studies Notes | Class 5.

Our Languages and Costumes | Lesson-2.2 | Social Studies Notes | Class 5.

Our Festivals | Lesson-2.3 | Social Studies Notes | Class 5.

Our Country, Our Pride | Lesson-2.4 | Social Studies Notes | Class 5.

Animal Life | Unit-1 | Science Notes | Class 5.

Cell | Unit-2 | Science Notes | Class 5.

Life Cycle of a Butterfly | Unit-3 | Science Notes | Class 5.

Parts of a Flowering Plant | Unit-4 | Science Notes | Class 5.

Life Process | Unit-5 | Science Notes | Class 5.

2. Write ‘T’ for true and ‘F’ for false statements.

a. All plants bear flowers. F

b. Wheat is a dicotyledonous plant. F

c. Ovules developed into fruits. F

d.The flower is an important part of a plant. T

e. Maize plant possesses a taproot. F

f. The root absorbs water and minerals for photosynthesis. T

g. Plants breathe through stomata. T

h. Pollen grains transfer from anther to stigma. T

3. Match the following.

AB
Female partgreen in colour
Anthercolourful petals
Calyxadventitious root
Corollagynoecium
Monocot plantpollen grains
Dicotyledonsupports plant
Leafpea
Stemstomata

Answer:

AB
Female partgynoecium
Antherpollen grains
Calyxgreen in colour
Corollacolourful petals
Monocot plantadventitious root
Dicotyledonpea
Leafstomata
Stemsupports plant

4. Choose the best alternative.

a. Flower is the most important part of the plant. (Flower/Fruit/Seed)

b. Root fixes the plant firmly into the soil. (Root/Stem/Leaves)

c. Plants respire through stomata. (stomata/chlorophyll/mid rib)

d. Corolla attracts insects and birds for pollination. (Corolla/Calyx/Androecium)

e. The ovary converts into fruit. (fruit/seed/leaf)

f. Pea is a dicotyledon. (Pea/Wheat/Maize)

g. Soybean is a monocotyledon. (Gram/Soybean/Grass)

h. Pollen grain is a male gamete. (Ovule/Pollen grain/Seed)

5. Define the following.

a. Flowering plants.

  • The plants that bear flowers in them are called flowering plants.
    #What do you mean by flowering plants?

b. Tap root.

  • Those roots which can be distinguished into primary and secondary root are called tap roots.
    #What do you mean by Tap root?

c. Fibrous root.

  • Those roots which can not be distinguished into primary and secondary root are called fibrous roots/adventitious roots.
    #What do you mean by fibrous root?

d. Monocotyledons.

  • Seeds having only one cotyledon in them are called monocotyledons.
    #What do you mean by Monocotyledons?

e. Dicotyledons.

  • Seeds having two cotyledons in them are called Dicotyledons.
  • #What do you mean by Monocotyledons?

6. Give reasons.

a. The pea is a flowering plant.

Answer: The pea is a flowering plant because it bears flowers.

b. The flower is the reproductive part of the plant.

Answer: The flower is the reproductive part of the plant because it produces fruit and seeds and a seed germinate into a new plant.

c. The corolla helps in pollination.

Answer: The corolla helps in pollination because it attracts insects, birds, humans, etc which help in transferring pollen grains.

d. Leaves are green in colour.

Answer: Leaves are green in colour due to the presence of chlorophyll in it.

7. Answer the following questions.

a. What are primary and secondary roots?

Answer: The primary root is the main root which is thick, large and grow deep into the soil. The primary root bears the network of thin roots which are called secondary roots.

b. Write two differences between flowering and non-flowering plants.

Answer: The two differences between flowering and non-flowering plants are as follows:

S.N.Flowering PlantsS.N.Non-Flowering Plants
1.They bear flowers.1.They do not bear flowers.
2.They produce fruits and seeds.2.They do not produce fruits and seeds.

c. Write the differences between monocot and dicot plants.

Answer: The differences between monocot and dicot plants are as follows:

S.N.Monocot PlantsS.N.Dicot Plants
1.They have only one cotyledon in their seeds.1.They have two cotyledons in their seeds.
2.They have fibrous root system.2.They have tap root system.

d. When does a seed germinate?

Answer: A seed germinates when it gets favourable conditions like air, water and sunlight.

e. List two differences between calyx and corolla.

Answer: The two differences between calyx and corolla are as follows:

S.N.CalyxS.N.Corolla
1.It is green in colour.1.It is colourful part of aflower.
2.It protects the bud of a flower.2.It helps in pollination.

f. Explain the structure of a leaf.

Answer: Leaves are green in colour due to the presence of chlorophyll. Flat green part of leaf is lamina or leaf blade. It is attached to the steam or branch by a short stalk called petiole. The edge of the leaf is called leaf margin. The extension of the stallk through the middle of a leaf is called the midrib. The network from the branches from the midrib is called veins. The front tip of the leaf is called the apex.

Fig: Structure of a leaf.

g. How does carpel differ from stamen? Write any two.

Answer: Carpel differs from stamen by following ways.

S.N.CarpelS.N.Stamen
1.Carpel represents the female reproductive organ.1.Stamen represents the male reproductive organ.
2.Each carpel has three parts, i.e. Stigma, Style and Ovary.2.Each stamen has Anther and Filaments.

h. Write any two functions of the followings:

i. Root – The two functions of the roots are as follows:

NameFunctions
Roots1. Root helps the plant firmly in the soil.
2. Root absorbs water and minerals from soil to the leaves.

ii. Stem – The two functions of the stem are as follows:

NameFunctions
Stem1. Stem provide support to plants.
2. Stem carries water and minerals from roots to leaves.

iii. Leaf – The two functions of the leaf are as follows:

NameFunctions
Leaf1. In presence of sunlight, all green plants prepare their food in leaves.
2. The thick and fleshy leaves store food which can be used as food.

d. Flower – The two functions of the leaf are as follows:

NameFunctions
Flower1. Flower produces fruit and seeds.
2. Flower helps in pollination.

8. Draw a diagram of a flowering plant and a flower.

Fig: Diagram of a Flowering plant.
Fig: Diagram of parts of a flower.

GLOSSARY:

Distinguished – know the difference between things. (#distinguish meaning in Nepali language is भेद देखाउनु.)

Exposed – seen from outside. (#exposed meaning in Nepali language is पर्दाफास, खुला राख्नु, खोल्नु.)

Adventitious – fibrous. (#adventitious meaning in Nepali language is रेशेदार, तंतुमय.)

Vegetative – not involving in reproduction. (#vegetative meaning in Nepali language is प्रजनन् प्रक्रियामा संलग्न नहुने.)

Reproductive – involving in reproduction. (#reproductive meaning in Nepali language is प्रजनन्.)

Reticulate – have network structure. (#reticulate meaning in Nepali language is जालीदार,रेशेदार.)

Venation – network of veins. (#venation meaning in Nepali language is शिराहरुको नेटवर्क/सञ्जाल.)

Extra Important question and answers.

1. What are flowering and non-flowering plants? Write the major parts of flowering plants.

Answer: Plants that bear flowers are called flowering plants and Plants that do not bear any flower is called non flowering plants. The major parts of flowering plants are root, stem, leaves, buds, flower and fruit.

2. What do you mean by root system and shoot system?

Answer: The part of the plant which grows in soil is called the root system. The part of the plant which is above the soil is called the shoot system.

3. What is Calyx?

Answer: The outermost part of a flower which is green in colour. The calyx protects the young buds of the flower.

4. What is Corolla?

Answer: The brightest leafy structure of a flower is called corolla. The corolla attracts insects, birds and humans which helps them in transferring pollen grains.

5. What is androecium?

Answer: The male reproductive organ of the flower is called androecium. Androecium contains the male gametes pollen grains.

6. What is gynoecium?

Answer: The female reproductive organ of the flower is called gynoecium. Gynoecium contains the female gametes ovules.

#We hope students will be benefited from above lesson Parts of a Flowering Plant Unit-4 Science Notes of Class 5. Any suggestion will be appreciated. Thanks 🙂

Check Also

Environment and its Conservation | Unit-7 | Science Notes | Class 5

Environment and its Conservation Unit 7 Science Notes of Class 5. Under category ‘Science and …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 65 = 75